Budapestbakelse med vinbär

En försvinnande god klassiker. Den lätta och nötaktigt söta marängen skapar en smaksynfoni tillsammans med fluffig osötad grädde och läckert syrliga vinbär, i två färger. Vill du baka en klassisk Budapest byter du ut vinbären ut mot en burk mandarinklyftor. Nötmarängen går utmärkt att förvara i frys, tills det är dags att använda den.

1 budapestrulle till 8 bitar

Nötmaräng:

  • 2 dl hasselnötter (80 g)
  • 4 äggvitor (120 g)
  • 2,5 dl strösocker (220 g) 
  • 2 msk marsanpulver

Fyllningen:

  • 4 dl vispgrädde
  • ca 200 g röda och svarta vinbär

Topping:

  • ca 30 g mörk blockchoklad
  • florsocker

1. Förvärm ugnen till 175c.

2. Mal hasselnötterna i en mixer och ställ åt sidan. Vispa äggvitorna tillsammans med 0,5 dl av sockret till en fast maräng, mata därefter i det resterande sockret och fortsätt att vispa i ytterligare ett par minuter. Blanda de malda nötterna med marsanpuvret och vänd ned detta i marängen. Spritsa ut massan längsmed långsidan av en bakpappersklädd plåt så det bildar en rektangel på ca 30*35 cm. Grädda i ca 20 minuter eller tills ytan känns torr och marängen höjt sig och fått lite volym. Låt marängen svalna och vänd den sedan upp och ner på ett bakplåtspapper. 

3. Vispa grädden fluffig. Blöt bakplåtspappret på ovansidan sparsamt med vatten och drag försiktigt bort pappret. Bred över grädden och stö över vinbären. Rulla ihop marängen från ovansidans långsida nedåt till en rulle, som en rulltårta. Ringla över lite smält blockchoklad och skär upp rullen med en sågtandad kniv till 8 bakelsebitar. Avsluta med att sikta över lite florsocker.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s